MANELÓ DE MATARÓ

En Maneló és el marit de la Toneta, la filla d’en Robafaves i la Geganta. En Maneló, fill de Terrassa, es casa amb la gegantona de Mataró enmig d’una gran cerimònia festiva durant la Festa Major de Les Santes de l’any 1950, i convertint-se així en un membre més de la família Robafaves.

El nom, d’origen ben desconegut, és heretat del que tenia el fill dels anteriors gegants de Mataró (en aquella època, Manueló), segons les referències escrites del baró de Maldà. El fet que sigui de Terrassa es deu a un intercanvi de favors entre els dos ajuntaments: la Família Robafaves va a la gran trobada de gegants que es fa el dia 2 de juliol a Terrassa i, a canvi, els gegants de Terrassa vénen el dia de Les Santes a casa del seu fill com a consogres.

La construcció de l'actual Maneló va ser encarregada a Josep Maria Diamant i Montañés i dissenyada per l'escultor barceloní Lluís Sabadell l'any 1950. L'any 1964 s'encarrega una nova remodelació creant nous volums amb polièster per reduir el pes i millorar la resistència.

L'any 1984 l'Ajuntament de Mataró aprova una nova reglamentació, i consignen els Gegants com a part del patrimoni públic de la ciutat i de la seva representació institucional, és per això que es duu a terme un important procés d'innovacions en l'aspecte de les figures. En Maneló passa pel taller del solsoní Manel Casserres que manté les estructures metàl·liques pero fa una remodelació completa del aspecte tornant a utilitzar el cartró pel cap i les mans, sense deixar del tot la fibra de vidre. També es fa un nou vestuari recordant l'estil dels anys 50 de la mà de Llorenç Illa tot i que l'any 1992 el mateix Manuel Casserres renova el vestuari de nou.

L'any 2014 l'Ajuntament de Mataró renova el vestuari d'en Maneló de la mà de Manuel Casserres, que opta per una línia de vestuari continuista, sense grans canvis.

En Maneló balla al so de flabiolaires en les cercaviles i les dormides, perpetuant la tradició de la ciutat. A La Dormida, en Maneló balla amb la Toneta "El Xotis d'en Borina" repertori del flabiolaire Quirze Perich. Després, balla conjuntament amb en Robafaves, la Geganta i la Toneta "El Ball de Quatre" de Carles Arabia. Tots els balls son coreografía de Montserrat Calsapeu

Actes que hi participa: En Maneló participa a la majoria dels actes de Les Santes, Festa Major de Mataró; La Crida, el Desvetllament Bellugós, l’Anada a Ofici, La Passada, Anada a la Residència Sant Josep, el No n’hi ha prou i l’Anem a tancar y también sale para la Diada de Sant Jordi.

WhatsApp